2014/01/21

Random rant

Zjistila jsem, že před pár dny to byly 4 roky, co jsem začala psát tenhle blog. 2010! Pamatuju si, jak to tehdy bylo takové komorní a milé, všichni si vzájemně psali hezké komentáře a se svou tisícovkou pravidelných čtenářů tu kralovala Sandra Leopardová :)

O víkendu jsem se trochu porozhlédla po blozích, kam normálně nechodím a nestačila jsem se divit, jaká džungle se z toho tady stala. Tak například myslela jsem si, že všichni vědí, že blog Lili (freshlili.blogspot.cz) byl fake a všichni o tom jen decentně mlčí, vždyť to, že je to někdo jiný, se provalilo už někdy před dvěma roky... tak proč taková dramata kolem toho? Blogerské aférky byly i dřív, falešné blogerky, rozčílené diskuze kolem H&M showroomu, atd., jen to všechno asi neřešilo tolik lidí a v té době vlastně ani o tolik nešlo, blogy nebyly žádný business :)

Tak jsem ty blogy zase zavřela. Chápu, že lidi nejvíc baví tyhle věci typu článků z Blesku, nejsou to nejčtenější české noviny bez důvodu :) Ale o to víc jsem si uvědomila, že si chci jít svou vlastní cestou, psát neskandální články s neskandálními fotkami a názory, jen a výhradně o tom co mě baví a zajímá a naivně věřit, že i to bude lidi zajímat. Můj blog nikdy nebyl žádný pořádný fashion blog, a dobře to vím, vtipná věc je, že když mě kdysi poprvé pozvali do showroomu H&M, tak jsem tu měla jen jediný příspěvek nějakého outfitu.

Taky málokdo asi ví, že tenhle blog jsem si primárně založila proto, že jsem svoji bakalářskou práci chtěla psát na téma využití českých blogů k marketingovým záměrům módních a kosmetických značek. Neměla jsem v té době moc o čem psát, bylo tu H&M, Lancome, rozjíždělo se Romwe a tím to končilo. Chtěla jsem zachytit ten počátek, být u toho, což se mi myslím celkem povedlo, ale musela jsem pak psát spíše o zahraničních blozích, kde spolupráce a reklamy na blozích jely už naplno. Zkoušela jsem s nabídkou spolupráce oslovovat menší české oděvní značky i sama, ale všichni mi odepisovali, že v takovéto propagaci nevidí žádný přínos.

Pamatuju si, že při obhajobě se mě zeptali, jak predikuju vývoj těchto spoluprací v ČR a já odpověděla, že si firmy budou uvědomovat potenciál těchto názorových vůdců v podobě blogerů čím dál víc, takže počet spoluprací určitě bude narůstat. Ve snu mě ale nenapadlo, že českou blogosféru doslova zaplaví všechno od pracích prášků přes Vitany až po mobily a notebooky. Kdybych práci o využití blogerů marketingovými odděleními různých značek psala dneska, ani bych nevěděla, kde mám začít.

A abych to zakončila nějak pozitivně, tady je takový vtipný průřez fotek za ty 4 roky (nechápu že ten čas tak letí!) existence mého blogu, dokonce jsem našla i můj první header - se salátem! :)




18 comments:

  1. Gratuluju :) Fotky jsou boží a logo se salátem bylo náhodou super tématické :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. myslim ze i ta fotka me k tomu nazvu tehdy inspirovala :D dekuju!!

      Delete
  2. si fakt krásná:) čtyři roky, tyjo to je doba, gratuluju:)

    ReplyDelete
  3. Je to dzungle, jsem rada, ze zbyla hrstka soudnych blogerek, co se nenechaji opit spolupracemi, darky a publicitou... Cim dal vic proto vyhledavam ty zahranicni kde nectu jen nasavam inspo z fotek protoze z tech pr clanku je mi stejne nablinkani jako z cs bulvarku, ktery bohuzel zazivam na vlastni kuzi kazdy den ;( at se ti i dal dari rada bych vidala vic clanku od tebe treba i nahodnych fotek, jak se ti zije v zahranici a tak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja kdyz nekdy ctu ty soucasne ceske clanky, pripadaji mi vylozene jako reklamni sdeleni...i ty vyrazy a slovni obraty co pouzivaji...zrovna dneska jsem nad tim kroutila hlavou, ze to je fakt na hlavu :) a moc dekuju, spis se ted zas vyskytuju v cr, ale nejake zahranici se brzy urcite zas na blogu objevi :)

      Delete
  4. Jéé, to je super, my vlastně máme stejný blogový narozeniny :D A taky jsem si říkala úplně to stejný, přijde mi úplně neskutečný, že už to jsou čtyři roky!

    ReplyDelete
    Replies
    1. a az to za rok bude 5 let, bude to fakt mazec :D tak tvemu blogu taky vsechno nej! :))

      Delete
  5. Obdivuju že už tak dlouho bloguješ :) a líbí se mi, že mám na všechno svůj vlastní názor a nenecháš se jen tak něčím strhnout.

    ReplyDelete
    Replies
    1. no mela jsem i obdobi, kdy jsem na svuj blog nekolik mesicu ani nevkrocila, protoze me nebavil...kazdy ma proste sva obdobi :) a dekuju za komentar!

      Delete
  6. Já jsem po dvou letech nahlídla do blogového světa a fakt se nestačím divit. Ty spolupráce mě fascinujou, taky si pamatuju maximálně HM a Romwe. Kde jsou ty časy, kdy tu bylo pár blogů. Taky jsem začínala 2010, ale pak jsem to nějak nedotáhla do konce, takže máš můj obdiv a gratuluju k výročí :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nojo, ja posledni dva roky blogovala tempem 30 clanku za rok, moc jsem tomu taky nedala :) a je hrozny jak byl rok 2010 vlastne davno...vubec mi to neprijde...a tvuj blog si pamatuju moc dobre :)

      Delete
  7. Gratuluju!!! :) A super článek! ;)

    ReplyDelete
  8. a kde jsi ted cetla, že lili the blogger byl fake? Sledovala jsem ho a o žádné kauze ani nevim

    ReplyDelete
    Replies
    1. resilo se to ted hlavne tady: http://cernamoora.blogspot.cz/2014/01/uvaha-na-nedeli-spoluprace.html - od komentare 34 :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...