2014/01/18

Homemade baked tea


So today I prepared for you a recipe for a homemade baked tea. It is probably the best tea I have ever tried, I'm really excited about it. And it's much easier than baking a pie for example :D So let's do it:
  • Most importantly you need a lot of fruit. You can combine frozen with fresh, apples and pears, raspberries and blueberries, it doesn't really matter as long as you like it :)
  • 2 kg of fruit (cut into small cubes) place into a deeper baking tray, add caster sugar (500 g - 1 kg, depends on your taste), lime or lemon (peeled if you'd like, cut into small pieces) and you can add also spice of your choice (cinnamon, cloves). Mix everything together.
  • Bake at 180°C for 30 minutes, sometimes stir it.
  • When it's done, put it into glass jars, close them and turn upside down for a while. And that's all :)
  • When you want to make the tea, put about 3 tea spoons into a mug, add hot water and stir it. Bon appetit! 

Dnes pro vás mám návod na pečený čaj. Je to asi ten nejlepší čaj, jaký jsem kdy pila, jsem z něj vážně nadšená. A přitom příprava je mnohem jednodušší než upéct třeba buchtu :D Takže jak na to: 
  • Hlavně potřebujete hodně ovoce. Můžete kombinovat mražené s čerstvým, jablka s hruškami, maliny s borůvkami, je to úplně jedno :)
  • 2 kg na kousky nakrájeného ovoce dejte na hlubší plech či pekáč a smíchejte s 500 g - 1 kg krystalového cukru, podle toho jak rádi sladíte. Přidejte na malé kousky nakrájenou (a oloupanou pokud chcete, ale nemusíte :) limetku či citron a případně koření - hřebíček, skořici, dle vaší chuti.
  • Dejte do trouby na 180 stupňů na zhruba 30 minut. Občas své dílo zkontrolujte a promíchejte, aby se vám náhodou nepřipeklo. Výsledná konzistence by měla být jako taková řídká marmeláda :)
  • Připravte si nádoby, do kterých čaj uskladníte. Můžou to být třeba skleničky od jogurtů či přesnídávek.
  • Sklenice naplňte upečenou směsí, pořádně uzavřete, postavte na chvíli na víčko a máte hotovo! A až si budete chtít čaj dát, naberte si 2 - 3 lžičky, zalijte vařící vodou a zamíchejte. Dobrou chuť! :)










Have you already tasted the baked tea? Will you try to make it? ;)

Už jste pečený čaj někdy ochutnali? Zkusíte si ho uvařit? ;)


18 comments:

  1. To vypadá skvěle! :) Já jsem koupila dvě skleničky pečeného čaje v bio obchodě za 20 Kč jedna na jeden hrnek, což se moc nevyplatí. Tohle určitě zkusím :)

    ReplyDelete
  2. No tak o pečeném čaji slyším poprvé ! :)

    ReplyDelete
  3. A kde je čaj? Čajové lístky? Nezkoušel a ani zkoušet nechci, protože mi připadá zvrácené, jak se u nás "čaj" říká čemukoli, co se pije po smíchání s horkou vodou. Tedy snad kromě Grogu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A jak rikas tomu, kdyz si horkou vodou zalijes treba zazvor, listky maty nebo jine bylinky? Tomuhle vsemu se "caj" rika i v jinych jazycich nez jen v cestine. Kazdopadne tvuj komentar me donutil se vzdelat (http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/pijete-necaj--811478) a zacnu odted pouzivat odborny a spravnejsi vyraz, ktery se mi uprimne zacal dost libit: "peceny necaj" ;)

      Delete
  4. To je hrůza, co? Tak si to orosené čelo utři svým damaškovým kapesníkem. A pak se odstěhuj.

    Pečený čaj je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy pila. A odmítám řešit, že se tomu říká "čaj". Gosh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neříkám, že je špatný, ale je to jako když slyším "veganský steak". WTF?

      Delete
  5. jj, babicka dela pravidelne, neco uzasnyho,

    ReplyDelete
  6. Pred Vianocami som ho robila prvýkrát a všetci boli nadšený, chutil perfektne :) Ten tvoj vyzerá tiež vábivo :)

    ReplyDelete
  7. Hned po zkouškovém jsem chtěla něco upéct, zkusím toto :)

    EJNET

    ReplyDelete
  8. máš úžasný blog, skvělé tipy :)

    http://evelinkablog.blogspot.cz

    ReplyDelete
  9. To je dobry napad, pripomina mi to trochu 'kompot' - jak polaci rikaji ovocny stave z varenyho ovoce http://en.wikipedia.org/wiki/Kompot

    ReplyDelete
  10. Minulý rok jsem ho pekla a darovala na Vánoce, v takových DIY skleničkách, všem udělal radost :) A zrovna zítra se ho chystám upéct podruhé, je to z ovocných "čajů" tak jediný, který mi chutná, ty pytlíkový, to je hnus..

    ReplyDelete
  11. ja som si teda takýto čaj vždy len kupovala a nenapadlo ma, že je to také jednoduché spraviť si sama :-) tak to určite vyskúšam, už sa teším!
    Nat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja jednou zkusila kupovany, ale byl oproti tomuhle domacimu fakt hrozny, uz nikdy vic :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...