2014/01/30

Exhibition: Roman Týc | ...jen blbni, zkazíš to všem!


Yesterday I went to this exhibition by a Czech controversial artist Roman Týc. He is famous for changing traffic lights in Prague (you can see the examples in the first photo, or here in this video), but because of that he had to spend one month in the prison. There he had time to think about his new exhibition. And here it is - it's mainly about our childhood memories.
Včera jsem byla na vernisáži výstavy Romana Týce s názvem "jen blbni, zkazíš to všem!". Možná ho znáte jako spoluzakladatele skupiny Ztohoven, možná si pamatujete jeho přemontované panáčky na pražských semaforech (tady je video), kvůli kterým u nás dostal pokutu a šel na měsíc do vězení, zatímco v Rakousku za ně získal ocenění.


Tato výstava se zabývá zejména dobou dospívání a formování osobnosti, s čímž souvisí i její název, věta, kterou slýcháváme v této době od vytvořených autorit. Těchto hesel je na výstavě víc, každý si určitě najde tu "svou". Občas je ale až realisticky doslovný, to pochopíte hned když do galerie vstoupíte a budete si moct zajezdit na pouťovém autodromu, což vyvolává pocity z dětství snad v každém z nás. (viz. další fotka fotek z mého dětství, úplně živě si pamatuju, jak jsme na autodromu plnou parou narazili do mantinelu a jak s náma labuť nevzlítla nahoru :D)




Roman Týc (uprostřed)






 Pletivo ze staveniště tunelu Blanka






 Roman Týc | ...jen blbni, zkazíš to všem!
Dvorak Sec Contemporary, Dlouhá 5, Praha
29.1. - 13.3. 2014


7 comments:

  1. Paci sa mi taketo sucasne umenie, pretoze je vtipne, je to k veci, realne a pravdive. Nevedela som, ze kovli tomu musel ist do vazenia :-/ Neznasam obmedzenost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. souhlasim s tebou :) on tam sel tak trochu "dobrovolne"...odmitl zaplatit druhou cast pokuty, rekl, ze kdyby to zaplatil, tak by pristoupil na to, ze jeho umeni je trestny cin. takze mu jako "alternativni" trest dali mesic vezeni

      Delete
    2. Vau! Musim uznat, Roman Tyc sa mi svojimi vyrokmi a vystupovanim paci coraz viac a viac!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...